Cafenea publica. Biblioteca Vie. Teatru Forum. Dezbateri publice. Acestea sunt metodele creative prin care tinerii din Spantov (Calarasi), Valea Corbului (Arges), Facaeni (Ialomita) si Gaujani (Giurgiu) aduna idei si solutii din comunitate, pentru nevoile lor.
In cadrul Lunii Interculturale, acestia vor folosi metodele in patru evenimente specifice, pentru a arata care sunt problemele cu care se confrunta si a identifica solutii alaturi de comunitatea lor.
“Tinerii au acea „energie care schimba locul” si sunt resursa cea mai importanta atunci cand vrem sa facem o schimbare in bine in comunitatea in care traim. Insa, pentru a actiona, ei au nevoie de sustinere, indrumare si de instrumente adecvate nevoilor lor. Luna Interculturala are in vedere crearea acestui spatiu de sustinere si implicare in comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. In cadrul celor patru evenimente din fiecare comunitate, tinerii vor pune in practica ceea ce invata si organizeaza de cateva luni, cu scopul de a atrage atentia asupra nevoilor lor si a gasi solutiile potrivite impreuna”, declara Laura Greta Marin, manager proiect si reprezentant al Fundatiei PACT.
In urma celor 16 evenimente, ce se axeaza pe nevoile tinerilor, abandonul scolar, casatoria timpurie, educatia si nevoia de modele pozitive din comunitate, tinerii din cele patru comunitati vor crea un plan de actiuni, pe baza solutiilor si resurselor descoperite, pe care il vor prezenta autoritatilor locale.
Luna Interculturala este o activitate ce face parte din proiectul “Impreuna pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoaca schimbarea” si aduce in prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie roma si neroma.
Metodele folosite:
Biblioteca Vie pune in prim-plan oamenii si povestile lor. Mai exact, oamenii devin carti, se intalnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate sa isi aleaga pe rand cate o carte. Aceasta metoda are in vedere constientizarea stereotipurilor si prejudecatilor cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.
Teatrul Forum este un tip de teatru al oprimatilor. Aceasta forma de teatru este un mijloc de imputernicire si rezolvare a problemelor, in special pentru ca publicul este implicat in ”piesa” jucata. Ei pot urca pe scena pentru a inlocui unul dintre personaje si a juca ”rolul” diferit, oferind solutii.
Cafeneaua Publica este o metoda de dezbatere si consultare prin care participantii sunt implicati in gasirea unor raspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Acestia sunt asezati la mese, fiecare masa avand o tema data si o gazda. Dupa un anumit timp, prin rotatie, participantii trec de la o masa la alta, discutand astfel toate temele din ”cafenea” si propunand solutiile pe care ei le cred potrivite. (A.D.).